ייצוג בשימוע ובהליכים משמעתיים

מה החשיבות של ייצוג בשימוע על-ידי עורך-דין

הליך של שימוע לפני פיטורים יכול להיות הליך מלחיץ, כאשר חרב הפיטורים כל-כך קרובה, והעובד חושש לאבד את מקום עבודתו. במיוחד, אם מדובר במקום עבודה בו העובד נמצא שנים רבות. ייצוג בשימוע על-ידי עורך-דין יכול לסייע לעובד להציג את טיעוניו בצורה מיטבית, להעלות טיעונים משפטיים ולוודא שההליך מבוצע באופן חוקי. הסיוע של עורך-דין יכול להיות הן בפן המשפטי והן הפן הנפשי, בשעה שהעובד עלול להיות בלחץ ומצוקה.

כאשר אנו משוחחים עם לקוח שקיבל זימון לשימוע לפני פיטורים, אנו בוחנים את כלל זכויותיו, ומבררים כיצד ניתן לסייע משפטית, באופנים שונים. החשיבות של קבלת ייצוג משפטי מתחילה עוד בשלב שלפני הליך השימוע, ממשיכה להליך השימוע עצמו, וגם לאחר הליך השימוע.

לפני שנדון בחשיבות של ייעות וייצוג לקוח בשימוע, חשוב לדעת שלא בכל מקרה כדאי להגיע לשימוע עם עורך-דין. כדאי לקרוא את המאמר בעניין – לך לשימוע ללא עורך דין.

ובכל זאת, מה היתרונות והאמצעים העומדים לרשות עובד שמיוצג על-ידי עורך-דין בהליך של שימוע:

 – אפשרות לדחיית השימוע על-מנת "להרוויח זמן"

– דרישה לקבלת מסמכים רלוונטיים שישמשו את העובד הן לצורך הליך השימוע עצמו, והן לאפשרות הגשת תביעה עתידית נגד המעסיק במקרה של פיטורים שלא כדין.

– היערכות נכונה לפני הליך השימוע, עם עורך-דין המנוסה בהליכים מסוג זה, תשפר את הסיכוי של העובד להציג את הדברים באופן נכון ומשכנע.

– ייצוג בשימוע עצמו על-ידי עורך-דין יכול לשפר את הצגת הדברים ואת הסיכוי לשכנע את המעסיק להימנע מפיטורים.

– קיום משא ומתן באמצעות עורך-דין עוד לפני הליך השימוע יכול להביא לתוצאה של מענק או פיצוי כספי משמעותי. 

מה כדאי לעשות לפני ייצוג בשימוע 

חשוב לדעת שלפני השימוע עצמו, ישנם מהלכים רבים שניתן וכדאי לעשות, ושלא ניתן לעשותם לאחר הליך השימוע. מדוע לאחר שמתקיימת שיחת שימוע, כל מה שנותר הוא להמתין למעסיק שיחליט האם העובד מפוטר או לא. המעסיק יכול לקבל החלטה זו די מהר, ובכך מסתיים העניין. להפוך החלטה כזו זהו עניין קשה ביותר. 

לכן, כדאי מאוד לבצע את כמה שיותר מהלכים לפני שיחת השימוע, אשר ישפרו את מצבו של העובד. בפרק זמן זה, הזמן עובד "לטובת העובד", שהוא למעשה עדיין עובד מן המניין וזכאי לשכר מלא. אין צורך ולא כדאי למהר.

משרדנו ליווה עובדים רבים מאוד, ובמקרים רבים המהלכים שביצענו בשלב שלפני שיחת השימוע, אפשרו השגת הישגים שונים לטובת העובד. למשל: קבלת פיצוי כספי לטובת העובד, בדרך של משא ומתן עם המעסיק. בשלב של לפני שיחת השימוע, המעסיק "כלוא" בין הרצון לערוך שיחת שימוע לבין העובדה שהשימוע לא התקיים והעובד מצליח לדחות את הליך השימוע בדרישות שונות, כמו למשל: דרישת מסמכים, הצגת נימוקים לזימון לשימוע ועוד. בשלב זה המעסיק פנוי יותר לנהל משא ומתן מהיר, כשרצונו לסיים את העניין כמה שיותר מהר. רצון זה נעלם די מהר אם שיחת השימוע כבר נערכה.

מה לא לעשות?

חשוב לא לגשת להליך השימוע ללא שהתייעצת עם עורך-דין, זמן מספיק לפני קיומו של הליך השימוע. 

אם שיחת השימוע נקבעה למועד מאוד קרוב, ניתן ורצוי לבקש מהמעסיק לדחות את המועד על-מנת להותיר זמן מספיק להתייעצות עם עורך-דין.

ייצוג בהליכים משמעתיים ובשימוע לפני פיטורין

משרדנו עוסק רבות בליווי וייצוג של עובדים בהליכי שימוע לפני פיטורים וכן הליכים משמעתיים לעובדי מדינה או עובדים בחברות ציבוריות. למשרדנו ניסיון בתחום דיני העבודה של קרוב ל-20 שנים. כאשר מדובר בעובד שעובד שנים רבות במקום עבודה, ומקום העבודה חשוב לו – כדאי להוועץ בעורך-דין בכל מקרה של הליך משמעתי או שימוע לפני פיטורין.

כללים להליך שימוע

הליך שימוע צריך להתקיים בתום לב ותחת הכללים הבאים:

א. יש למסור זימון כתוב לשימוע, הכולל את הסיבות לרצון לפטר את העובד;

ב. יש לאפשר לעובד לעיין בכל חומר רלוונטי ולהציג את מלוא הטיעונים;

ג. יש לערוך פרוטוקול או תרשומת של שיחת השימוע;

ד. הסיבות לפיטורים לא יכולות להיות סיבות מפחות, בניגוד לחוק או עקב פעולות חוקיות שעשה העובד, כמו עמידה על זכויותיו במקום העבודה.

* קראו עוד בנושא זימון לשימוע 

בדיקת כלל הזכויות של העובד לפני השימוע

זכויותיו של העובד לא מסתיימות בייצוג הולם בהליך השימוע. במקרים רבים עובדים לא מקבלים את זכויותיהם הכספיות באופן מלא ותקין. כדאי לבדוק זאת עם עורך-דין בשלב שלפני שיחת השימוע. לכן, בכל מפגש שלנו עם כל לקוח, אנו תמיד בודקים את מלוא זכויותיו, וככל שאנו מוצאים שהזכויות שולמו בחסרף אנו פונים בדרישה לתשלום מהמעסיק.

יתרונות נוספים

ייצוג נכון בהליך של שימוע, במקרים המתאימים, יגרום לכך שהעובד ימשיך לעבוד ולא יפוטר מהעבודה, ובמקרים אחרים שלא ניתן למנוע את הפיטורים, יהיה ניסיון להשיג ללקוח פיצוי כספי כ"מענק פרישה" או "חודשי הסתגלות".

במקרה שנוצר סכסוך עם המעסיק, אשר מחליט על פיטורים שאינם על רקע תקין וחוקי, ניתן לשקול הגשת בקשה לצו מניעה זמני בבית הדין לעבודה מפני פיטורים או הגשת תביעה כספית לפיצוי עקב פיטורים שלא כדין.

לשיחת ייעוץ ללא התחייבות

אנא מלאו את הפרטים, ועו"ד יחזור אליכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן