תביעת חוב חברה בפירוק
כאשר מעסיק לא משלם לעובד את זכויותיו כתוצאה מהליך פירוק או פשיטת רגל, זכאי העובד להגיש תביעת חוב לביטוח לאומי ולקבל את זכויותיו. קראו כאן עוד על זכויות עובדים בפירוק חברה.
נכון לשנת 2024 תקראת התשלום המקסימלית היא כ-124,000 ש"ח. כלומר, אם החוב גבוה יותר לא ניתן לקבלו במסגרת תביעת החוב. בנוסף, אם קיים חוב לקרן פנסיה או השתלמות, ניתן באמצעות קרן הפנסיה להגיש תביעת חוב נוספת, ובמסגרתה לקבל עד כ-19,000 ש"ח נוספים.
חשוב לדעת שגם במקרים בהם אדם עבד כ'פרילנסר' כנגד חשבוניות מס, אך ענה לקריטריונים של יחסי עובד מעביד, הוא יכול להגיש תביעה כמו כל עובד.
תביעת חוב לביטוח לאומי – למה לא להגיש לבד?
את התביעה יש להגיש עם טפסים ייעודיים של ביטוח לאומי. כמו כל הליך משפטי מורכב, גם הליך זה כדאי מאוד לבצע באמצעות עורך דין לענייני עבודה. הפרוצדורה מול ביטוח לאומי עשויה להיות מסובכת, בירוקרטית ומייגעת. בנוסף, מניסיון רב שנים, אנו יכולים להגיד שבהרבה מאוד מקרים ביטוח לאומי בודק את התביעות באופן רשלני, ומשלם לעובד רק חלק מזכויותיו. כך העובד לא ממצה את מקסימום התשלום שניתן לקבל.
עורך דין מנוסה ידע למצות את הזכויות שניתן לקבל מביטוח לאומי:
ראשית, התביעה תוגש על מקסימום הזכויות שניתן לקבל (פנסיה, פיצויי פיטורים, הודעה מוקדמת, דמי הבראה, חופשה, דמי חג, שעות נוספות ועוד).
שנית, עורך הדין יפעל מול קרן הפנסיה להגשת תביעת חוב נוספת וגם שם ניתן יהיה למצות את הזכויות.
בדרך כלל שכר הטרחה של עורך הדין יהיה באחוזים מהתשלום של ביטוח לאומי, ללא תשלום מראש.
בעיות בהכרעה של תביעת חוב לביטוח לאומי בפירוק חברה
כאמור, במקרים רבים המוסד לביטוח לאומי לא משלם את מלוא הזכויות לעובד. למשל:
א. במקרים בהם העובד מפוטר עקב סגירת החברה באופן פתאומי, העובד עשוי שלא לקבל מכתב פיטורים. במקרה כזה העובד יתקשה לשכנע את המוסד לביטוח לאומי שהוא זכאי לדמי הודעה מוקדמת (בדרך כלל שכר חודש אחד נוסף).
ב. במקרים בהם העובד לא קיבל תלושי שכר באופן סדיר, העובד יתקשה לשכנע את ביטוח לאומי שהוא זכאי לשכר בגין אותם חודשים.
ג. תהליך תביעת החוב של קרן פנסיה הוא הבירוקרטי ביותר. את התביעה צריכה להגיש קרן הפנסיה בעצמה. מאחר שהיא לא עושה זאת מרצונה הטוב, יש לפעול מולה כדי שתגיש את התביעה. לאחר מכן התביעה צריכה להיבדק על ידי הביטוח הלאומי ולהיות משולמת. כשהכסף מועבר לקרן הפנסיה במקרים רבים קרן הפנסיה לא יודעת לקשר בין התביעה לבין הכסף שהועבר וכך העובד לא רואה את הכסף בקרן על שמו. כלומר הסכום לא משוייך לקרן שלו. גם בירוקרטיה זו עשויה להיות ארוכה ומייגעת.
ד. תביעות חוב של פרילנסרים שעבדו עם חשבונית ולא עם תלוש שכר הן תביעות מורכבות. ללא עורך דין מנוסה יתקשה התובע להגיש תביעה שאכן תתקבל על ידי המוסד לביטוח לאומי.
עורך דין מנוסה ידע לטפל בדברים ולפתור את כולם ולמצות את מקסימום הזכויות שהעובד זכאי להן.
שלב פירוק החברה
על מנת שניתן יהיה להגיש תביעת חוב לביטוח לאומי יש להקדים ולהגיש בקשת פירוק לחברה (או פשיטת רגל למעסיק שהוא עוסק מורשה). לא ניתן להגיש את תביעת החוב לפני שניתן צו פירוק על ידי בית המשפט המחוזי.
במקרים שבהם מעסיק מפסיק לשלם לעובדים שכר, או מפסיק להעביר באופן גורף תשלומים לקרן הפנסיה במשך מספר חודשים, יש חשש שהמעסיק על סף חדלות פרעון ופירוק. זה השלב שיש לפנות לעורך דין, ובהמשך באמצעות עורך דין ניתן להגיש את בקשת הפירוק.
תשלום תביעת חוב
תשלום תביעת החוב נעשה ישירות לחשבון הבנק של העובד. מסכום התביעה ביטוח לאומי מנכה מס הכנסה ותשלומי ביטוח לאומי במקור.
כדאי לדעת שביטוח לאומי משלם קודם שכר עבודה וזכויות נלוות ורק לבסוף פיצויי פיטורים. מאחר שפיצויי פיטורים פטורים ממס, אם פיצויי הפיטורים עוברים את התקרה של 124,000 ש"ח, כדאי לשקול לוותר על התביעה של שכר העבודה ולתבוע פיצויי פיטורים בלבד. כדאי לעשות זאת עם ייעוץ של עורך דין כדי לא לעשות טעות.