* לחץ כאן לקריאת מאמר בנושא הגשת תביעה ללא עורך דין
איך מגישים כתב הגנה ללא עורך דין
כאשר אדם או חברה נתבעים בבית-משפט, קיימת חובה להגיש כתב הגנה. בדרך-כלל, כתב הגנה צריך להיות מוגש לבית-המשפט ולתובע בתוך 30 ימים מהמועד שכתב-התביעה נמסר לנתבע. אם לא מוגש כתב-הגנה במועד, בית-המשפט עלולו לתת פסק-דין נגד הנתבע, וכך הנתבע מפסיד במשפט באופן מלא. לכן, כמובן שזה מאוד לא רצוי להגיע למצב כזה.
כל נתבע רשאי להיות מיוצג על-ידי עורך-דין בכל הליך משפטי. זאת, מלבד בבית-המשפט לתביעות קטנות, שם מתקיים הליך ללא עורכי-דין. כתב הגנה בתביעות קטנות יש להגיש בדיוק באותו אופן שיש להגיש כתב הגנה בבית משפט רגיל עם עורך-דין. אלא שעל כתב ההגנה חותם הנתבע עצמו ולא עורך-הדין, והדיון עצמו נערך ללא ייצוג של עורכי-דין. במצב כזה כדי להיעזר בעורך-דין לניסוח כתב ההגנה ולהדרכה כיצד יש לנהל את הדיון בבית-המשפט.
בתביעות בסדר גודל קטן בכל בית-משפט ניתן להגיש כתב הגנה ללא עורך דין, ואף לנהל את ההליך המשפטי ללא ייצוג, במיוחד כאשר מדובר בתביעות קטנות יחסית, ואז אין כדאיות כלכלית להיות מיוצג על-ידי עורך-דין.
כך גם למשל בהליך בבית-הדין לעבודה. כאשר מעסיק נתבע, עליו להגיש כתב הגנה בבתי הדין לעבודה.
אי הגשת כתב הגנה עלולה להוביל למצב של הפסד אוטומטי ומוחלט בהליך המשפטי.
איך מנסחים כתב הגנה
בכתב הגנה יש לפרט את כל העובדות הרלוונטיות. עובדה שלא נכתבה בכתב ההגנה ותעלה בהמשך ההליך המשטי, תחשב כאילו הנתבע זנח אותה, באופן שמכונה :"הרחבת חזית". בית המשפט יתייחס לעובדה שלא נטענה ברגע הראשון כטענה שאין לה בסיס והיא אינה אמת.
לכתב ההגנה יש לצרף את המסמכים הרלווטיים שתומכים בטענות הנתבע. אם כי לעתים יש אפשרות לצרפם בהמשך ההליך המשפטי.
סיוע של עורך-דין בעריכת כתב הגנה
אף אם אדם מחליט לייצג את עצמו בתביעה, כדאי מאוד להיוועץ בעורך-דין לפני הגשת כתב-הגנה, ואולי אף להיעזר בעורך-דין לצורך ניסוח כתב-ההגנה. כתב-ההגנה זה המסמך הכי חשוב שיש להגיש בהליך המשפטי. שם מפורטת הגירסא העובדתית של טענות הנתבע. כמעט כל טעות שתיעשה בשלב הזה, לא ניתן יהיה לתקן אותה בהמשך.
נוסף על כך, בשלב הייעוץ עם עורך-הדין, ניתן להבין מה הסיכויים והסיכונים בתביעה, ולבנות ביחד עם עורך-הדין טקטיקה לניהול ההליך עצמו, אף אם בהמשך הנתבע בוחר לייצג את עצמו.
לכן, מומלץ מאוד להסתייע בעורך-דין בשלב של ייעוץ לבחינת הסיכונים בתביעה והכנת כתב-הגנה.
צפו בעורך-דין אורי שאבי מסביר אודות ניהול הליך משפטי:
כתב הגנה ללא עורך דין בתביעה קטנה
משרדנו נותן שירות של עריכת כתב-הגנה בתביעות קטנות. כאמור, כאשר אדם נתבע בבית-המשפט לתביעות קטנות חובה עליו להגיש כתב הגנה, שאם לא ייעשה כן בית-המשפט עלול לחייב אותו במלוא סכום התביעה. ההליך עצמו מתנהל ללא עורכי-דין אך עורך-דין בהחלט יכול לסייע בייעוץ והדרכה והכנת כתב-הגנה.
במקרים רבים אנשים לא מודעים לזכויותיהם, לא יודעים לטעון טענות באופן נכון, וניגשים להליך משפטי שהוא זר להם, ועם התנהלות לא נכונה נגרם להם נזק כספי בסופו של דבר. לאחר דיון בבית-המשפט כבר לא יהיה ניתן לתקן את הטעויות שנעשו.
כתב הגנה בבית הדין לעבודה
משרדנו הינו משרד עורך דין לענייני עבודה, ומייצג עובדים ומעסיקים. משרדנו נותן שירות של עריכת-כתב הגנה למעסיקים שנתבעו בבית-הדין לעבודה.
תחום דיני העבודה זהו תחום התמחות מיוחד, ורק עורך-דין שעוסק בתחום ידע לבחון תביעה באופן נכון, וידע להעריך את הסיכונים בתביעה.
הגשת כתב הגנה בית משפט השלום
אם הוגשה נגדך תביעה בבית משפט השלום, יש כמובן צורך להגיש כתב הגנה. הליך בבית משפט השלום מורכב קצת יותר מאשר הליך בבית משפט לתביעות קטנות. אם מדובר בתביעה בסכום כספי משמעותי – 50,000 ש"ח ומעלה – כדאי לשקול ייצוג על-ידי עורך-דין.
בבית משפט השלום ניתן להגיש תביעה בכל סכום, גם של כמה אלפי שקלים. לכן, אם מוגשת נגדך תביעה קטנה יחסית בבית משפט השלום, אתה יכול לייצג את עצמך ללא עורך-דין, ויתכן שזו תהיה דרך כלכלית יותר לנוכח סכום התביעה. עם זאת, כדאי לשקול הכנת כתב הגנה בעזרת עורך-דין וקבלת הדרכה, ייעוץ וטיפים להמשך ההליך.
איך כותבים כתב הגנה
כמה כללים עיקריים לכתיבת כתב הגנה:
– לכל טענה שאינה נכונה בכתב התביעה יש להתייחס ולכתוב את הגרסה הנגדית;
– אין להכחיש טענות באופן סתמי – יש לתת גרסה ברורה;
– יש לצרף מסמכים וראיות שמוכיחים את הטענות.
דוגמא לכתב הגנה ללא עורך דין
בבית הדין לעבודה
בבת-ים
התובע: משה כהן
-נגד –
הנתבעת: אקסטרים בע"מ
באמצעות ב"כ עו"ד אורי שאבי (מ"ר 34831)
ועו"ד יפעת בלייך
ממרכז עזריאלי, המגדל המשולש, קומה 28
דרך מנחם בגין 132, תל-אביב 67011
טל' 03-6961402; פקס' 03-6961527
כתב הגנה
1. מוכחש האמור בסעיף 1 לכתב התביעה. התובע התפטר לאלתר, לא מסר מכתב התפטרות ולא נתן הודעה מוקדמת אפילו לא של יום אחד. הנתבעת מבקש לקזז מכל זכות של התובע סך של 7,000 ₪.
2. מוכחש האמור בסעיף 2. יום המנוחה של התובע היה משתנה, לעתים ביום שבת, הכל לפי בחירתו של התובע. ימי העבודה נמשכו בדרך-כלל 9-10 שעות. היו פעמים שעבד מעט יותר. מכל-פנים, כעולה מתלושי השכר התובע קיבל גמול בגין עבודה בשעות נוספות ועבודה בימי מנוחה.
3. מוכחש האמור בסעיף 3. הטענה סותרת את הדין.
4. מוכחש האמור בסעיף 4. ממילא התובע עבד במשרה מלאה, ועל-כן אין לחשב זכויות מעבר למשרה מלאה.
5. מוכחש האמור בסעיף 5. לאחר מספר חודשי עבודה הפך שכרו של התובע לשכר חודשי, ניתן לראות זאת בתלושי השכר, והוא אף הוחתם על הסכם בעניין זה.
הסכם העבודה מצ"ב כנספח "א"
6. מוכחש האמור בסעיף 6. התובע הוחתם על הסכם עבודה, שעונה על הוראות חוק הודעה לעובד. יצויין בהקשר זה כי הנתבעת נוהגת להחתים עובדים זרים על הסכם בשפת האם של העובדים. התובעת מקפידה על כך ועובדת עם חברת תרגום לצורך כך. במקרה זה, התובע הוא זה שביקש לחתום על הגירסה בעברית בלבד.
7. מוכחש האמור בסעיף 7. תלושי השכר מדברים בעד עצמם.
8. מוכחש האמור בסעיף 8. התובע עבד לעתים בסופי שבוע, לבחירתו ולבקשתו, וקיבל בגין כך גמול כדין, אך לא בכל שבוע.
9. האמור בסעיף 9 אינו מוכחש.
10. מוכחש האמור בסעיף 10. תשלום הזכויות של התובע – גמול גלובאלי של שעות נוספות, דמי הבראה, נסיעות – בוצעו כדין ובהתאם להסכם העבודה שנחתם.
11. מוכחש האמור בסעיפים 11 עד 14.
15. מוכחש האמור בסעיף 15. התובע הוחתם על חוזה עבודה שמגדיר את תנאי עבודתו, וקיבל תלושי שכר בהתאם להסכם.
16. מוכחש האמור בסעיף 16. כעולה מהסכם העבודה ותלושי השכר, התובע קיבל גמול שעות נוספות כדין.
17. מוכחש האמור בסעיף 17. הניכוי הוא עבור ביטוח רפואי.
18. מוכחש האמור בסעיף 18. בתלושי השכר לא נערך מעקב אחר ניצול ימי חופשה, בטעות. במהלך תקופת עבודתו ניצל התובע את מרבית ימי החופשה, ונותרו לתשלום 5-6 ימים.
19. מוכחש האמור בסעיף 19. דמי הבראה שולמו לתובע מדי חודש, בהתאם להסכם העבודה.
20. מוכחש האמור בסעיף 20. שכרו של התובע היה שכר חודשי ולכן הוא אינו זכאי לדמי חג.
21. התובע זכאי להפרשות לקרן פנסיה, החל מהחודש השביעי לעבודה, לפי שכר הבסיס בלבד (ללא מרכיב שעות נוספות).
מבוקש, איפוא, לדחות את התביעה, ולחייב את התובע בהוצאות.
__________________
הנתבעת