הרקע החוקי להליך ביקורת משרד העבודה על מעסיקים
איך מתבצעת ביקורת משרד העבודה
בדרך-כלל נעשית בדיקה אקראית של חלק מהעובדים או של כל העובדים של המעסיק. בדרך-כלל נעשית בדיקה רטרואקטיבית של תקופה של שנה לאחור, כך שלא ניתן לתקן את הליקויים שכבר נעשו, כי הכל ייבדק באופן שלא ניתן להסתיר את מה שכבר נעשה שלא בהתאם לחוק.
לאתר משרד העבודה – הגשת תלונה על מעסיקים
ביקורת שכר וזכויות עובדים
בביקורת של משרד העבודה, נדגמים חלק מעובדי החברה וחוקר מטעם משרד העובדה בודק את תשלום השכר והזכויות של אותם עובדים.
בין היתר נבדקים תקינותם של הזכויות והמסמכים הבאים:
– תלושי שכר
– דוחות נוכחות
– הפקדות לקרן פנסיה
– תשלום דמי הבראה
– תשלום דמי חופשה
– קיומו של מסמך הודעה על תנאי עבודה
מה על מעסיק לעשות במקרה של ביקורת או חקירה
קודם כל כדאי להיערך מראש באופן מסודר עם עורך דין לענייני עבודה. אם המעסיק ידע שהוא מעסיק את כל עובדיו באופן חוקי ומקפיד על כל חוקי העבודה באופן מלא – יוכל המעסיק להיות רגוע שכל ביקורת תעבור בשלום. בין היתר, כדאי לבצע עם עורך-דין בדיקת תלושי שכר.
דבר חשוב נוסף – מרגע שמתחילה ביקורת המעסיק לא יכול לשנות את הליקויים שכבר נעשו והעניין לבטח יתגלה בחקירה. לכן, כדאי מאוד בשלב זה לפעול לתיקון הליקויים, אף שהדבר נעשה באיחור, זאת לנוכח העובדה שאחד השיקולים של משרד העבודה השיקול הדעת האם להטיל קנסוץ הוא תיקון מלוא הליקויים. לפיכך זה השלב לגשת לעורך-דין שידע לעשות זאת. מובהר שפניה לרואה-חשבון בעניין זה, או לחשב שכר, עלולה שלא להספיק, מאחר שבעלי מקצוע אלה – מקצועיים ככל שיהיו – מעורים פחות בחקירות של משרד העבודה, והנסיון מלמד שהם לא ידעו לתקן את תלושי השכר, חוזי העבודה ותנאי העבודה כפי שידע לעשות עו"ד לענייני עבודה.
בהמשך, המעסיק עשוי להיות מוזמן לחקירה במשרד העבודה. ניתן להגיע לחקירה בליווי עורך דין.
לאחר השלמת החקירה יחליט משרד העבודה האם לסגור את התיק או להטיל סנקציה.