חישוב פיצויים לעובד שעתי

חישוב פיצויים 

לפני שנסביר איך מבצעים חישוב פיצויים לעובד שעתי, נסביר איך מחשבים פיצויי פיטורים באופן כללי:

עובד שמפוטר, ואשר עבד לפחות שנה אחת מלאה – זכאי לפיצויי פיטורים. גובה פיצויי הפיטורים הוא משכורת אחת לכל שנת עבודה. אם מדובר בעובד בשכר חודשי זה קל: למשל, משכורת של 10,000 ש"ח כפול 1 שנה = 10,000 ש"ח.

החישוב נעשה לפי חלקיות שנה באופן מדויק. כלומר אם העובד עבד 13 חודשים יש לקחת בחשבון בדיוק 1.083 שנות עבודה לחישוב.

אם נצברו לטובת העובד כספים לפיצויי פיטורים בקרן פנסיה, יש לקחת בחשבון את אותם כספים בחשבון. במקרים רבים, חלק גדול מפיצויי הפיטורים להם זכאי עובד נצברו כבר במסגרת קרן פנסיה והמעסיק צריך לבצע השלמה קטנה יחסית.

כאשר חלק גדול מהשכר של העובד לא מבוטח בקרן פנסיה, למשל במקרים בהם לעובד משולם שכר בסיס נמוך ועמלות מכירה גבוהות עליהן המעסיק לא מפקיד לקרן פנסיה – צפויה להיות השלמה גבוהה לפיצויי פיטורים. במקרים בהם עובד מבחין שעל חלק גדול מהשכר שלו אין הפקדה לקרן  פנסיה – כדאי לחשוב ולהתייעץ עם עורך דין לענייני עבודה לפני שהוא מתפטר מהעבודה, על-מנת שלא להפסיד חלק גדול מפיצויי הפיטורים.

איך מחשבים פיצויים לעובד שעתי

כאשר מדובר בעובד בשכר שעתי, החישוב נעשה לפי ממוצע. למשל: העובד עבד שנתיים, בשכר של 40 ש"ח לשעה. העובד עבד מספר שעות שונה בכל חודש, ובממוצע 150 שעות. החישוב יהיה:

150 שעות בממוצע לחודש, כפול 40 ש"ח לשעה כפול 2 שנים =  12,000 ש"ח

* אם השכר השעתי עלה לאורך שנות העבודה יש לקחת בחשבון את השכר הגבוה יותר. למשל, באותה דוגמא: העובד התחיל עם שכר של 30 ש"ח לשעה בשנה הראשונה ועלה לשכר של 40 ש"ח לשעה בשנה השניה. החישוב יהיה אותו חישוב.

* יש לבצע ממוצע שעות עבודה חודשיות לכל שנות העבודה, ולא רק לשנה אחרונה (בניגוד למה שמקובל לחשוב). היקף המשרה בכל חודש וכל שנה ישפיע על החישוב, גם אם מדובר בעובד שעבד 30 שנים. יש לקחת בחשבון שלעתים אין תיעוד לתלושי השכר ולנתונים וזה עשוי לייצר קושי בחישוב, לטובת העובד או לרעתו.

רכיבי שכר שיש לקחת בחשבון בחישוב פיצויים לעובד שעתי

כאשר מדובר בשכר חודשי, יש לקחת בחשבון את מרכיבי השכר, עלמות מכירה וכדומה. מנגד, אין לקחת בחשבון רכיבים כמו דמי הבראה, נסיעות, אש"ל ובונוס שנתי.

כאשר מדובר בעובד בשכר שעתי, ישנם רכיבים נוספים שמשולמים במסגרת השכר החודשי שיש לקחת אותם בחישוב פיצויי הפיטורים. ככלל, מדובר בתשלומים על ימי היעדרות: ימי חופשה, ימי מחלה וימי חג. הסיבה היא, שכאשר עובד בשכר חודשי נעדר מהעבודה עקב מחלה או חופשה – השכר שלו לא משתנה ומשולם בדיוק באותו סכום. לעומת זאת, כאשר עובד בשכר חודשי נעדר מהעבודה עקב חופשה או מחלה, הוא מקבל על כך תשלום נפרד בתלוש שנרשם בשורה נפרדת. סכום זה צריך להילקח בחשבון בחישוב.

חישוב פיצויים לעובד שעתי עם סעיף 14

המשמעות של סעיף 14 היא שהמעסיק מפקיד עבור פיצויי פיטורים לקרן פנסיה, בדרך כלל 1/12 (8.33%) מהשכר החודשי, כלומר סכום שמכסה את תשלום פיצויי הפיטורים העתידי, ובסוף תקופת העבודה משחרר לעובד את הסכום שנצבר. במקרה כזה, לא נערכת התחשבנות לפי שכר אחרון וכדומה, והסכום שנצבר מכסה במלואו את פיצויי הפיטורים שיש לשלם לעובד, גם אם מדובר בסכום נמוך יותר ממה שהיה העובד זכאי ללא סעיף 14.

במקרים רבים, מעסיקים מפקידים לקרן פנסיה רק 6% מהשכר עבור פיצויי פיטורים. לפי הדין, על הפקדה זו חל סעיף 14 באופן אוטומטי, בהתאם לצו ההרחבה לפנסיה מקיפה במשק. המשמעות היא, שעל 6% מתוך 8.33% (מרבית הפיצויים), חל סעיף 14, ורק על חלקם (בערך רבע) לא חל סעיף 14. רק לגבי אותו חלק שלא הופקד ולא חל לגביו סעיף 14 תערך התחשבנות בסוף תקופת העבודה.

חישוב פיצויים לעובד שעתי שהתפטר

אם עובד מתפטר הוא אינו זכאי לפיצויי פיטורים וממילא אין צורך לבצע חישוב פיצויי פיטורים. 

עם-זאת, אם העובד מתפטר בדין פיטורים עקב הרעת תנאים או מסיבה אחרת, הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים זהים לעובד שפוטר.

לשיחת ייעוץ ללא התחייבות

אנא מלאו את הפרטים, ועו"ד יחזור אליכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן