פיטורים לאחר גיל פרישה
כאשר עובד מפוטר לאחר גיל פרישה, הוא זכאי למלוא הזכויות כמו כל עובד. עם-זאת, מתקיימים כמה הבדלים:
הבדל אחד הוא החובה לערוך שימוע לפני הפיטורים, שלא מתקיימת באותו אופן כשמדובר בעובד לאחר גיל פרישה. מצד אחד, זוהי כמובן זכות מלאה לעבוד גם לאחר גיל פרישה, ואם מדובר בעובד טוב ומועיל אין שום סיבה שלא להעסיק אותו. מצד שני, באופן מסוים, הדין מחיל חובה מופחתת להמשיך ולהעסיק עובד לאחר גיל פרישה. על-כן, לא מתקיימת חובה לערוך שימוע לפני פיטורים של עובד לאחר גיל פרישה.
לצד זאת, בנסיבות מסויימות, המעסיק צריך לשקול את המשך העסקתו של העובד, אם העובד פונה ומבקש. בהלכה שנקבעה בבית-הדין לעבודה אף נפסק פיצוי במקרה שהמעסיק לא שקל את הנושא כלל, אך יש לקחת בחשבון שמדובר במקרה יחסית נדיר.
חישוב פיצויים בגיל פרישה
נושא נוסף, מרכזי, ששונה בין עובד שמפוטר לאחר גיל פרישה לכל עובד אחר הוא נושא חישוב פיצויי הפיטורים.
ככלל, סיום עבודה לאחר גיל פרישה – גם עקב פיטורים וגם עקב התפטרות – הן נסיבות בהן העובד יהיה זכאי בפיצויי פיטורים, בכל מקרה. חישוב פיצויי הפיטורים הוא חישוב רגיל – משכורת אחרונה (גבוהה) כפול שנות העבודה.
יחד עם זאת לכלל זה ישנו חריג: אם המעסיק הפריש לעובד סכומים לקרן פנסיה, העובד לא יהיה זכאי להשלמת מרכיב פיצויי פיטורים, בדומה להוראות סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים (גם אם הוראות סעיף 14 לא חלות על ההסכם בין הצדדים).
כלומר, אם המעסיק ביצע הפקדות לקרן פנסיה בכל שנות העבודה של העובד – העובד לא יהיה זכאי להשלמת פיצויי פיטורים, גם אם הסכומים שהופקדו במסגרת קרן הפנסיה עבור פיצויי פיטורים אינם מכסים את פיצויי הפיטורים בחישוב מלא של משכורת כפול שנות העבודה.
אם המעסיק לא הפקיד לקרן פנסיה בחלק משנות העבודה, או לא הפקיד על מלוא השכר, אלא רק על חלקו – העובד יהיה זכאי להפרש פיצויי פיטורים בגין אותן שנים ואותו חלק בשכר שעבורו לא היתה הפקדה לקרן פנסיה.
לדוגמא: עובד עבד 10 שנים וסיים לעבוד בגיל 67. בשנתיים הראשונות המעסיק לא הפקיד לקרן פנסיה. ביתר השנים המעסיק הפקיד לקרן פנסיה עבור משכורת של 10,000 ש"ח מתוך משכורת כוללת של 15,000 ש"ח. העובד יהיה זכאי להשלמת פיצויי פיטורים עבור השנתיים הראשונות: 15,000 ש"ח כפול 2 שנים. בנוסף, העובד יהיה זכאי להשלמת פיצויי פיטורים עבור 8 שנים, עבור משכורת של 5,000 ש"ח עבורה לא היתה הפקדה לקרן פנסיה.
מכתב פרישה לגמלאות
כאשר עובד מבקש להתפטר מהעבודה לאחר הגעתו לגיל פרישה, הוא צריך למסור מכתב פרישה למנהל שלו, שהוא למעשה מכתב התפטרות.
לנוכח מה שנכתב קודם לכן בנושא חישוב פיצויים בגיל פרישה, כדאי לשים לב מבעוד מועד לנושא של השלמת פיצויי פיטורים. לדוגמא:
עובד עבד 40 שנה במקום עבודה אחד. שכרו התחיל בשכר נמוך של 3,000 ש"ח והגיע עד לשכר של 20,000 ש"ח בסוף תקופת העבודה. המעסיק הפקיד לטובת העובד במהלך כל שנות העבודה כספים לקרן פנסיה, כולל למרכיב פיצויי פיטורים. במקרה כזה, אם העובד יסיים לעבוד לאחר גיל פרישה, הוא לא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים.
חישוב פיצויי פיטורים רגילים הוא 20,000 ש"ח כפול 40 שנה כלומר 800,000 ש"ח. נניח שבקרן הפנסיה נצבר סכום של 400,000 ש"ח לפיצויי פיטורים. אם העובד לא יקבל השלמת פיצויי פיטורים הוא יפסיד 400,000 ש"ח.
לכן, כדאי לעובד למצוא דרך להיות מפוטר או להתפטר בדין פיטורים במועד מוקדם מגיל פרישה ולא להמתין לגיל 67. במקרה כזה קיים סיכוי גבוה שיקבל פיצויי פיטורים מלאים ולא יפול לחריג שמתקיים אצל עובד שמסיים לעבוד לאחר גיל פרישה.