מה נחשב להרעת תנאים בעבודה
הרעה בתנאים של עובד או עובדת, כשלעצמה, אינה מזכה בפיצוי מיוחד בדרך-כלל, מלבד הזכות להתפטר ולדרוש פיצויי פיטורים.
הרעת תנאים בעבודה יכולה לזכות עובד בפיצויי פיטורים מלאים. חשוב לדעת: הרעת תנאים אינה בלתי חוקית. כלומר, המעסיק רשאי בדרך-כלל להרע את תנאי העבודה של העובד. מנגד, העובד יכול להתנגד ולהתפטר בדין פיטורים, תוך זכאות לפיצויי פיטורים מלאים.
הרעת בתנאים של עובד – שינוי תפקיד
אחד הנושאים המובהקים שיכול להיחשב הרעה בתנאי העבודה זהו שינוי תפקיד. כאשר מעסיק מחליט על שינוי בתפקיד של עובד, ברוב המקרים ייחשב הדבר כהרעה בתנאי העבודה.
דוגמאות לשינוי תפקיד שייחשב הרעת תנאי עבודה:
– כאשר הרעת התנאים היא שינוי שעות עבודה לעובד. כל שינוי הוא בגדר "הרעת תנאים". הן עבודה בשעות מרובות יותר והן עבודה בשעות מצומצמות יותר (באופן שפוגע בשכר).
– כאשר השינוי בתפקיד הוא העברה מתפקיד בכיר לתפקיד זוטר. למשל, מתפקיד של מנהל לתפקיד של עובד פשוט.
– כאשר השינוי בתפקיד הוא לתפקיד אחר שהעובד אינו מעוניין בו. למשל, מתפקיד של איש מכירות של חלונות לתפקיד של מתקין חלונות.
– כאשר השינוי בתפקיד הוא צמצום האחריות של העובד במסגרת תפקידו. למשל, עובד שאחראי על ניהול של צוות של 30 עובדים, כולל סמויות גיוס ופיטורים של עובדים, לתפקיד של מנהל צוות של 2 עובדים ללא סמכות לגייס עובדים.
דוגמא לשינוי תפקיד שלא ייחשב הרעת תנאים:
שינוי התפקיד יכול להיות כרוך בשינוי מחלקה ושינוי מנהל, אך כל עוד אין שינוי באופי התפקיד ובעיקר הפעילות וביתר תנאי העבודה כמו שעות עבודה וכו' – הדבר לא ייחשב הרעת תנאים מוחשית שמזכה בפיצויי פיטורים.
הרעת תנאי העסקה – שינוי מבנה עמלות
בחוזי עבודה רבים נקבעים לעובד יעדים משתנים לפיהם העובד זכאי לבונוסים או עמלות בסכומים שונים. לעתים רבות נקבע שהמעסיק רשאי לשנות את היעדים ומבנה העמלות מעת לעת. ואולם, במקרה שבו מבנה העמלות נמשך לאורך זמן, והעובד מסתמך עליו, שינוי פתאומי של מבנה העמלות שפוגע בשכר העובד, יכול להיחשב הרעת תנאי עבודה.
מקרים נוספים של הרעת תנאי עבודה
– מעביד שאינו משלם לעובד תשלומים המגיעים לו, כמו דמי הבראה, דמי חופשה, קרן-פנסיה וכמובן שכר עבודה;
– מעביד שאינו משלם לעובד שעות נוספות לפי החוק;
– יחס משפיל מצד המעביד. אם המעביד צועק על העובד באופן קבוע או מגדף אותו – רשאי העובד להתפטר בדין מפוטר;
– פיגור חוזר ונשנה בתשלום המשכורות גם הוא בגדר הרעה מוחשית בתנאי העבודה;
– החלטה חד-צדדית של המעביד להפחית משכרו של העובד הינה בגדר הרעת תנאים מוחשית;
– שינוי מקום העבודה לעיר מרוחקת;
– שינוי שעות עבודה;
– שינוי בהיקף עבודה לעובד;
– פגיעה במעמד המקצועי ובתפקיד, כאשר השינוי פוגע באופן רציני במעמד המקצועי של העובד אף ללא קשר לשינוי בשכר.
איך מוכיחים הרעת תנאים בעבודה
ההוכחות לבית-הדין לעבודה הן כמו בכל הליך משפטי. ניתן להוכיח את הרעת התנאים באמצעות הקלטות, התכתבויות עדים ומסמכים.
התפטרות עקב הרעת תנאים בעבודה
כאשר העובד מרגיש שזכויותיו נפגעו, וקיימת הרעת תנאי עבודה, חשוב שלא ימהר ויתפטר, כי אז הוא עלול לאבד חלק מזכויותיו. במצב של הרעת תנאים בעבודה, או במצב של נסיבות שאין לדרוש מהעובד להמשיך ולעבוד כפי שהיה קודם לכן, חשוב להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני עבודה, לפני שמוסרים מכתב התפטרות עקב הרעת תנאים, על-מנת לבחון האם, אכן, מדובר בהרעת תנאים.
אם מדובר בהרעת תנאי עבודה, זכאי העובד לפנות למעבידו, ולדרוש ממנו לתקן את הדרוש תיקון, תוך זמן סביר. אם המעביד לא עומד בדרישתו של העובד, ולא מתקן את הדרוש תיקון, זכאי העובד להתפטר, תוך מתן הודעה מוקדמת על-פי החוק, ותוך זכאות לפיצויי-פיטורים מלאים – מדובר ב"התפטרות בדין פיטורים עקב הרעת תנאים".
פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר עקב הרעת תנאים
הרעת תנאי עבודה מתרחשת כאשר מעסיק משנה את תנאי העבודה של העובד באופן מוחשי ומשמעותי. בניגוד למה שמקובל לחשוב, הרעת תנאי עבודה כשלעצמה אינה מזכה את העובד בזכות לדרוש פיצוי מיוחד, ואינה "בלתי חוקית". כאשר מעביד מבצע הרעה בתנאי עבודה של העובד – זכאי העובד להתפטר ולדרוש פיצויי פיטורים. כלומר, העובד זכאי "להתפטר בדין מפוטר". במקרים אלה יהיה העובד זכאי גם לדמי אבטלה, כאילו פוטר.
הדבר נכון, גם כאשר מדובר ביחסי עבודה שאין לדרוש מהעובד להמשיך לעבוד בהם – למשל, אם המעביד צועק על העובד או משפיל אותו. רק במקרים של התנכלות והתעמרות מצד המעסיק, או אפלייה אסורה, ניתן יהיה לשקול תביעה לפיצוי כספי, מלבד הזכות לקבל פיצויי פיטורים.
עובדים רבים נתקלים ביחס מחפיר ופוגעני מצד מעבידיהם, או שהם מתמודדים עם מעסיק שנוהג להלין שכר או לא להעביר תשלומים לקרן הפנסיה. רבים נפגעים, ומתפטרים ממקום העבודה בלי לדעת את זכויותיהם. כשאותם עובדים דורשים פיצויי-פיטורים, הם נענים בשלילה, בטענה שהם התפטרו על דעת עצמם ולפיכך לא מגיעים להם פיצויים. לכן, כדאי לפעול בחוכמה ותוך התייעצות עם עורך דין דיני עבודה.
הרעת תנאי עבודה ללא הסכמה מפורשת של העובד
במקרים מסויימים למעסיק אין אפשרות להרע בתנאי העבודה – במיוחד כאשר מדובר בעובדת שהיא בהריון או בטיפולים פוריות (גם עובד), ואשר עובדת במקום העבודה יותר מ-6 חודשים.
חישוב פיצויים לעובד שהתפטר
חישוב תשלום פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר עובד שהתפטר זכאי לפיצויי הפיטורים שנצברו לו בקרן הפנסיה. הסכום שנצבר בקרן הפנסיה מגיע בדרך כלל לכ-72% מפיצויי הפיטורים. אם
איך להתפטר מהעבודה ולקבל פיצויים
איך להתפטר מהעבודה ולקבל פיצויים בדרך-כלל עובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורים (חישוב פיצויים – בדרך כלל משכורת חודש לכל שנת עבודה) כאשר הוא מפוטר. לצד זאת,
התפטרות בדין מפוטר
מה המשמעות של התפטרות בדין מפוטר עובד שמפוטר על-ידי מעסיקו לאחר יותר משנת עבודה אחת זכאי לפיצויי פיטורים. לעומת זאת, עובד שמתפטר אינו זכאי לפיצויי
חישוב פיצויים לעובד
תוכן עניינים א. איך מחשבים פיצויים לעובד שפוטר ב. חישוב פיצויים וגמר חשבון ג. פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר ד. חישוב פיצויים לעובד שעתי ה. רכיבים
מכתב התפטרות עקב הרעת תנאים
עובד יקר, עובדת יקרה, אם החלטת להתפטר מהעבודה, כדאי לקרוא וליישם את ההוראות שבמאמר זה: ישנם מקרים בהם עובד רשאי להתפטר, תוך זכאות לתשלום פיצויי-פיטורים.
התפטרות עקב הרעת תנאים
עובד יקר! נוסח מכתב ההתפטרות אינו כה חשוב. מה שחשוב במקרה של הרעת תנאים, זו הזכות שלך לקבל פיצויי פיטורים. כדאי שתקרא את המאמר בעניין הרעת