הלנת שכר

מה זה פיצויי הלנת שכר 

הלנת שכר זהו מצב בו השכר משולם באיחור. לפי החוק, בכל מצב בו שכר עבודה משולם באיחור זכאי העובד לפיצוי כספי.

חשוב להגיד מייד: ברוב מוחלט של המקרים בית-הדין לעבודה לא פוסק פיצויי הלנת שכר – למרות קיומו של חוק בנושא. מי שמוסמך לקבוע אם לפסוק פיצוי או לא, וכמה לפסוק, הוא בית-הדין לעבודה. בפועל, מעיון באלפי פסקי דין לאורך עשרות שנים, מסתבר שרק במקרים קיצוניים ומעטים פוסק בית-הדין לעבודה פיצויי הלנת שכר, ובסכומים לא גבוהים בדרך-כלל.

לצד זאת, הלנת שכר יכולה להוות סיבה טובה להתפטרות בדין פיטורים ולזכאות לפיצויי פיטורים.

הלנת שכר יכולה להיות גם עילה טובה להגשת בקשה לפירוק חברה, במיוחד במקרה בו הלנת השכר היא רוחבית לכל עובדי החברה. 

מתי ומה נחשב להלנת שכר

ככלל, שכר עבודה יש לשלם ב-1 לחודש לאחר חודש העבודה. לשון סעיף 9 לחוק הגנת השכר: "שכר עבודה המשתלם על בסיס של חודש ישולם עם תום החודש בעדו הוא משתלם". יחד עם זאת, בניגוד ללשון החוק, התפתחה פרקטיקה של תשלום שכר עבודה עד ה-10 לחודש העוקב. ככלל, רק עיכוב בתשלום השכר מעבר למועד זה ייחשב הלכה למעשה להלנת שכר.

כאשר מחשבים את הפיצוי על הלנת שכר לפי החוק, ניתן להגיע לסכומים אדירים, שככלל לא משולמים בפועל, מאחר שבתי-הדין לעבודה פוסקים סכומים צנועים בהרבה, אם בכלל. לפי החוק, על השבוע הראשון של שכר מולן (מ-1 עד 7 בחודש) – הפיצוי הוא 5%, ועל כל שבוע נוסף 10%. כלומר, מדובר בפיצוי בשיעור של כ-40% לחודש. אם לדוגמא עובד זכאי לשכר של 10,000 ש"ח, פיצויי הלנת השכר על אי תשלום שכר זה לאחר 3 חודשים יהיו כ-12,000 ש"ח.

הליכים משפטיים נמשכים זמן רב, בדרך כלל שנתיים ויותר. לכן, פיצויי הלנת שכר לפי החוק על שכר מולן של 10,000 ש"ח יהיו שווים כ-100,000 ש"ח לאחר פרק זמן זה. לכן, הלכה למעשה, בתי-הדין לעבודה אינם פוסקים סכומים כאלה.

כל מרכיב שכר שלא משולם בזמן נחשב הלנת שכר, כמו למשל עמלות מכירה, דמי מחלה וכדומה.

תביעה על הלנת שכר בבית הדין לעבודה

תביעה להלנת שכר יש להגיש לבית-הדין לעבודה. צריך לקחת בחשבון שברוב המקרים העובד יקבל את שכרו, בצירוף פיצוי צנוע, שלא תמיד יכסה את הריבית וההוצאות האמיתיות שנגרמו לו. 

מתי בית-הדין לעבודה יפסוק פיצויי הלנת שכר? לרוב – כלל לא. למשל, אם העובד הגיש תביעה לפדיון חופשה, או עמלות מכירה, אלו מקרים בהם בית-הדין לעבודה יקבע שהיתה מחלוקת אמיתית ולכן אין מקום לפסוק פיצויי הלנת שכר.

מתי בכל זאת יפסקו פיצויי הלנת שכר? במקרים בהם השכר הבסיסי לא שולם, בלי סיבה טובה וללא מחלוקת אמיתית. במיוחד במקרים בהם השכר נמוך, באופן שהוא פוגע ביכולתו של העובד הפשוט להתפרנס ולכלכל את עצמו. עם-זאת, פיצויי הלנת השכר לא יגיעו לעשרות אלפי שקלים, ברוב המקרים, אלא בדרך כלל לכמה אלפי שקלים. לצד זאת, ניתן למצוא מספר קטן של פסק-דין, נדירים ביותר, בהם נפסקו פיצויי הלנת שכר בסכום גבוה. 

הלנת פנסיה

עובד לא יכול להגיש תביעה לפיצויי הלנה על פנסיה שלא שולמה במועד. מי שיכול להגיש תביעה כזו זו קרן הפנסיה עצמה. קרן הפנסיה מוסיפה באופן אוטומטי סכומי ריבית משמעותיים במקרים של אי תשלום הפנסיה במועד (עד ה-15 בחודש העוקב).

לשיחת ייעוץ ללא התחייבות

אנא מלאו את הפרטים, ועו"ד יחזור אליכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן